Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Accessibilitat
Aneu a dalt

Amunt

El glaucoma a l’estiu

El glaucoma a l’estiu
16/07/2015

Ha arribat l’estiu i per molta gent això és sinònim de viatges, temps de calor i activitats a l’aire lliure. Pels pacients amb glaucoma aquesta estació pot representar alguns reptes i donar a lloc a alguns dubtes que intentarem resoldre en aquest post.

Glaucoma i llum solar

La llum UV pot causar dany ocular sense la protecció adequada. La llum es reflecteix en superfícies com l’aigua o la sorra i pot produir cremades a les estructures superficials de l’ull (conjuntiva i còrnia). En casos d’exposició de llarga durada, s’ha descrit dany de les estructures  més internes com el cristal·lí o la retina.

En el cas concret del glaucoma, s’hi afegeix la sensibilitat a la llum i la facilitat d’enlluernament que solen experimentar aquests pacients. Amb unes bones ulleres de sol i un barret d’ala ampla o amb visera es pot millorar molt aquesta simptomatologia.

Glaucoma i viatges en avió

De vegades, els pacients es pregunten si els canvis en la pressió atmosfèrica durant un vol regular poden afectar el glaucoma. La veritat és que, actualment, els canvis de pressió dins la cabina estan molt controlats i es fan de manera molt progressiva, segons l’ascens i el descens de l’avió, pel que l’efecte sobre la pressió de l’ull (pressió intraocular) és pràcticament nul. En canvi, aquests canvis sí que fan efecte sobre el volum de gas en l’aire cosa que podria afectar els pacients que han estat operats recentment de la retina. De vegades els cirurgians deixen una bombolla de gas per mantenir la retina a lloc; aquesta pot durar fins a 6-8 setmanes i amb els canvis d’altitud podria expandir-se i causar un augment brusc de la pressió intraocular. Per norma general, als operats de retina  en els que s’introdueix gas se’ls avisa de la contraindicació de volar durant tot aquest temps. En la cirurgia del glaucoma no es fan servir aquests gasos, i per tant els pacients no solen tenir restriccions a l’hora de volar. De tota manera, el millor és consultar a l’oftalmòleg abans de viatjar, sobretot en casos de cirurgia recent per tal d’assegurar-se.

En qualsevol cas, dins la cabina habitualment l’aire és molt sec, de manera que és recomanable l’ús de llàgrimes artificials sobretot en els pacients amb glaucoma que prenen gotes de manera crònica i que tenen més tendència a patir sequedat ocular. De la mateixa manera, recomanem que igual que com amb qualsevol altra medicació es portin sempre les gotes del glaucoma a l’equipatge de mà per evitar saltar-se dosis en cas de retards, allargament dels vols o pèrdua de maletes. Els col·liris han d’estar ben tapats per evitar pèrdues i en una zona fresca per evitar l’excés de temperatura.

L’estiu i les gotes del glaucoma

Els canvis de localització poden fer que sigui més difícil el compliment i poden fer-nos dubtar respecte a la conservació de les gotes del glaucoma. La majoria de les empreses farmacèutiques recomanen mantenir les gotes entre 15-25ºC de temperatura de manera que, si hem de viatjar a zones molt caloroses, hem d’intentar evitar l’exposició solar directa dels col·liris durant el trajecte i conservar les gotes en un lloc fresc un cop arribem al nostre destí.  Normalment, en el prospecte del fàrmac apareixen les indicacions de conservació pròpies de cada medicament. Si encara teniu dubtes, podeu preguntar al vostre farmacèutic o buscar informació a la pàgina web de l’empresa farmacèutica corresponent.

 

Fotografia: Lovely beach de Luke Ma.

Deixa un comentari


Última modificació: 23 Setembre, 2020 - 10:32