Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Accessibilitat
Aneu a dalt

Amunt

El lladre de la vista

01/06/2017

L’Institut amb motiu de la Setmana Mundial del Glaucoma, va dur a terme una campanya de sensibilització junt amb Farmaoptics i el Centre Mèdic Teknon. A continuació us presentem els continguts més destacats de la mateixa.

Què és el glaucoma?

El glaucoma és una malaltia del nervi òptic que, si no es tracta, produeix un deteriorament irreversible en la visió que arriba a provocar ceguesa. Té una prevalença del 2% en persones de més de 40 anys. Actualment, representa la segona causa de ceguesa a tot el món.

Existeixen dos tipus de glaucoma en funció de si el sistema de tració de l’ull (angle camerular) està obert o no: Glaucoma d’angle obert i Glaucoma d’angle estret.

Principals factors de risc

El factor de risc més comú sol ser una pressió intraocular més elevada de la que l’estructura del nervi òptic pot suportar, la qual cosa provoca la pèrdua de fibres d’aquest nervi, i això comporta que la visió perifèrica del pacient es vegi afectada. El 70% dels casos se sol associar a una pressió intraocular elevada i el 30% correspon a pressions normals en ulls sensibles. Altres factors de risc són: miopia, còrnies primes, raça i presa de corticoides.

Símptomes

En la major part de casos el glaucoma no presenta cap tipus de símptomes. La pèrdua de visió lateral que es produeix en la malaltia sol passar inadvertida, sobretot al principi. Altres vegades, els pacients experimenten certa malaptesa quan baixen escales o dificultats per reconèixer obstacles que queden als costats. Moltes vegades això no es relaciona amb problemes visuals i, per aquest motiu, molts pacients no van al metge fins que la malaltia està molt avançada i afecta gran part de la visió. Es calcula que aproximadament la meitat dels pacients que tenen glaucoma no ho saben.

El glaucoma en etapes inicials NO AVISA: NO HI HA SÍMPTOMES

Si NO es TRACTA causa PÈRDUA DE VISIÓ i CEGUESA

NO ES POT RECUPERAR LA VISIÓ perduda a causa del GLAUCOMA

20170601 qui té més risc

20170601 visió amb glaucoma CA

Diagnòstic i tractament

Actualment, la visualització de l’estructura i la funció del nervi òptic són fonamentals en el diagnòstic, i no només la presa de la pressió intraocular.

Ara per ara, no es pot recuperar el teixit nerviós que s’hagi deteriorat abans del diagnòstic, però sí que es pot evitar que el dany al nervi continuï avançant. Un cop instaurada la malaltia, la disminució de la pressió intraocular és l’únic tractament eficaç per a frenar la progressió, fins i tot en els casos de pressió que podrien semblar normals. Per a aconseguir aquesta reducció s’opta, en primer lloc, per col·liris de gotes hipotensores. Si no n’hi ha prou, es poden seguir altres procediments quirúrgics o làsers.

El glaucoma és una malaltia crònica que requereix un seguiment per a tota la vida a d’assegurar que la malaltia no progressa.

20170601 from the age of 40 CA

 Com gestionar el glaucoma?

Deixa un comentari


Última modificació: 23 Setembre, 2020 - 10:32