PATOLOGIES I TRACTAMENTS

Herpes oculars

La família del virus de l’herpes és una causa important d’infecció ocular.

La infecció pel virus de l’herpes simple afecta gairebé tots els teixits oculars, com ara la parpella, la conjuntiva, la còrnia, l’iris, la malla trabecular i la retina.

Les formes de presentació més freqüents d’una infecció ocular pel virus de l’herpes són:

  • Blefaroconjuntivitis: afectació palpebral i conjuntival que normalment es combina amb ganglis limfàtics preauriculars palpables. Apareixen vesícules sobre la pell o a la vora palpebral.
  • Queratitis epitelial: produeix sensació de cos estrany, fotofòbia, enrogiment i visió borrosa.
  • Queratitis estromàtica: es produeix quan la infecció afecta les capes més profundes de la còrnia i origina un edema estromàtic —normalment, l’epiteli es manté intacte—, i això es tradueix en disminució de visió, fotofòbia i dolor.
  • Iridociclitis: es produeix una inflamació de la cambra anterior de l’ull que s’associa a una pressió intraocular elevada. Causa hipersensibilitat a la llum, visió borrosa, dolor i enrogiment ocular.

Símptomes

Encara que se sol manifestar en un sol ull, hi ha persones que pateixen la infecció als dos ulls. Sol presentar dolor, inflamació, enrogiment ocular, llagrimeig, fotofòbia i disminució de la visió. Generalment, després de la primera manifestació ocular, una de cada quatre persones té recurrència els anys següents.

La durada de la infecció depèn de l’àrea afectada, de la resposta immune de cada persona i del tractament correcte.

Tractaments

El diagnòstic i el tractament precoços amb antivírics són imprescindibles. És fonamental visitar l’oftalmòleg perquè recomani el tractament més adequat. En els casos en què es visualitzen cicatrius corneals residuals importants, potser cal fer un trasplantament de còrnia.

Medicina regenerativa: Endoret

Con el tratamiento de medicina regenerativa Endoret propiciamos la reparación de la superficie ocular afectada por la sequedad ocular. Se trata de un plasma rico en factores de crecimiento para el tratamiento de las lesiones de la superficie ocular elaborado a partir de la sangre del mismo paciente. Con esta formulación individualizada se consigue una tolerancia completa y una efectividad óptima. Esta opción terapéutica revolucionaria es muy eficaz en casos de defectos epiteliales persistentes o úlceras corneales. Asimismo se puede aplicar después de una cirugía refractiva corneal, una cirugía ocular o en el Síndrome de Sjögren.
Patologia Ull Sec

Dra. Paula Verdaguer,

MD, PhD

Número de Col·legiat COMB: 40737

Metge Oftalmòleg. Especialista en Còrnia, Cirurgia Refractiva i Cataractes

Si t’ha interessat ho pots compartir aquí:

Última modificació: 27/07/2023
Desplaça cap amunt