PATOLOGIES I TRACTAMENTS

Reconstrucció palpebral i orbitària

Reconstrucción palpebral orbitaria

Els traumatismes d’alta intensitat a la regió periocular poden ocasionar danys greus a les estructures oculars i a les estructures annexes. Les causes més freqüents d’aquesta mena de lesions són els traumatismes esportius, els accidents de trànsit, les ferides en conflictes bèl·lics i altres situacions de violència, les cremades greus i les mossegades de gos.

En els ulls, un traumatisme de prou intensitat pot ocasionar lesions greus a les estructures internes del globus ocular que poden comportar una pèrdua de visió permanent. Quan l’impacte no és tan sever, poden aparèixer hemorràgies intraoculars, cataracta traumàtica, glaucoma o despreniment de la retina, situacions que solen tenir tractament i bon pronòstic.

Símptomes

La situació més greu és la presència d’una perforació o esclat ocular, ja que la disrupció de les parets oculars suposa un risc elevat de pèrdua de la visió i de la viabilitat del globus ocular si no es tracta de manera urgent mitjançant la cirurgia.

De vegades, la disrupció de les estructures oculars és tan severa que ocasiona la pèrdua del globus ocular. En aquests casos enfoquem el tractament a la rehabilitació estètica del pacient, mitjançant la implantació de pròtesis orbitàries que imiten amb una gran perfecció l’ull sa.

Les parpelles també poden patir danys importants en accidents o traumatismes. Els més habituals són les laceracions simples, que generalment reben un tractament quirúrgic senzill. De vegades, els conductes lacrimals se seccionen i cal reconstruir-los. Els traumatismes palpebrals més complexos, que es presenten amb pèrdua de teixit, poden ser difícils de tractar, ja que a la mateixa lesió traumàtica se suma una reacció cicatricial molt intensa.

En la gran majoria de casos s’aconsegueix una recuperació acceptable, tant funcional com estètica, mitjançant l’ús de tècniques avançades en reconstrucció palpebral.

En les òrbites, els impactes d’alta energia provoquen fractures que afecten amb més freqüència el sòl i la paret interna de l’òrbita. En molts casos cal reparar-les, ja que fan desplaçar el contingut de l’òrbita als sins paranasals i produeixen una enoftàlmia. També poden provocar visió doble en quedar els músculs oculars atrapats en la fractura.

Dr. José Nieto,

M.D.

Número de Col·legiat COMB: 38.579

Metge Oftalmòleg. Especialista en Cirurgia Plàstica Ocular

Si t’ha interessat ho pots compartir aquí:

Última modificació: 26/07/2023
Desplaça cap amunt