PATOLOGIES I TRACTAMENTS

Ull plorós per obstrucció del conducte lacrimal

Ull plorós

El llagrimeig és un problema relativament habitual i representa un dels símptomes que més sovint reporten els pacients que visiten una consulta d’oftalmologia. L’ull plorós pot arribar a ser un problema molt incòmode per al pacient, ja que implica que s’hagi d’assecar les llàgrimes contínuament, a més de provocar visió borrosa.

La via lacrimal normal

La via lacrimal normal s’origina a la banda interna de la parpella, prop del nas. D’allí surten dos conductes petits, anomenats canalicles lacrimals, que s’originen a la parpella superior i a la inferior, i drenen al sac lacrimal, una estructura situada en íntima relació amb les fosses nasals i els sins paranasals. El sac lacrimal drena directament al nas.

En condicions normals, el volum de llàgrimes és imperceptible al nas, ja que es reabsorbeixen gràcies al pas d’aire de manera continuada.

Símptomes

Hi ha moltes causes de l’ull plorós, i és per això que la clau d’un tractament reeixit es basa en una exploració inicial meticulosa per part d’un oftalmòleg especialista. Una manera senzilla d’entendre-ho és classificar el llagrimeig entre el que es genera per anomalies en el sistema de drenatge lacrimal i el que és causat per un excés de producció de llàgrimes.

El sistema lacrimal pot quedar alterat en qualsevol banda, des del començament dels canalicles fins al conducte lacrimonasal. De vegades, el sistema és permeable a l’exploració, però no drena les llàgrimes adequadament; això es denomina epífora funcional, ja que és la funció i no l’estructura de la via lacrimal la que està alterada.

Els nounats poden presentar, de vegades, una obstrucció baixa del conducte lacrimonasal. Això se sol deure a la immaduresa del sistema i, en la majoria de casos, es resol espontàniament abans que compleixin un any.

Pel que fa als adults, l’afecció més comuna del sistema lacrimal es localitza al conducte lacrimonasal. Per causes que es desconeixen, el conducte s’estreny amb l’edat i es pot arribar a tancar completament. Això sol passar amb més freqüència en dones per sobre dels cinquanta anys. Quan el conducte lacrimonasal s’estreny, a més del llagrimeig, també facilita l’aparició d’una infecció, caracteritzada per dolor, enrogiment i, de vegades, pus a la zona del sac lacrimal.

Quan el pacient amb llagrimeig presenta una via lacrimal normal, hem de cercar altres causes. És important, en aquest cas, explorar amb deteniment la superfície ocular, ja que qualsevol problema en aquesta zona ocasiona irritació i, de manera reflexa, un increment del llagrimeig.

Procediments

Medicina regenerativa: Endoret

Con el tratamiento de medicina regenerativa Endoret propiciamos la reparación de la superficie ocular afectada por la sequedad ocular. Se trata de un plasma rico en factores de crecimiento para el tratamiento de las lesiones de la superficie ocular elaborado a partir de la sangre del mismo paciente. Con esta formulación individualizada se consigue una tolerancia completa y una efectividad óptima. Esta opción terapéutica revolucionaria es muy eficaz en casos de defectos epiteliales persistentes o úlceras corneales. Asimismo se puede aplicar después de una cirugía refractiva corneal, una cirugía ocular o en el Síndrome de Sjögren.
Patologia Ull Sec

Dr. José Nieto,

M.D.

Número de Col·legiat COMB: 38.579

Metge Oftalmòleg. Especialista en Cirurgia Plàstica Ocular

Si t’ha interessat ho pots compartir aquí:

Última modificació: 27/07/2023
Desplaça cap amunt