El nostre equip

Dr Jordi Mones

Dr. Jordi Monés MD, PhD

Nº Col·legiat: 22.838

El Prof. Jordi Monés és director de l’Institut de la Màcula, director de la Barcelona Macula Foundation, professor associat al John A. Moran Eye Center de la Universitat de Utah Health (Estats Units) i director de l’AMD Disease Area a Perceive Biotherapeutics, Califòrnia (Estats Units).

Va obtenir el títol i el doctorat “cum laude” en Medicina i Cirurgia a la Universitat de Barcelona. Es va especialitzar en Oftalmologia al Centre d’Oftalmologia Barraquer, Universitat Autònoma de Barcelona, entre el 1986 i el 1989. Va completar el Fellowship d’investigació en Retina al Massachusetts Eye and Ear Infirmary de la Universitat de Harvard (Boston, Estats Units), el 1990 i 1991, i el Fellowship clínic en Retina a l’Hospital Sant José de l’Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey (Mèxic), el 1992.

Des del 2007, és director de l’Institut de la Màcula a Barcelona (Centre acreditat de la xarxa d’excel·lència en investigació, l’European Vision Institute) al Centro Médico Teknon. També és director mèdic i un dels fundadors de la Barcelona Macula Foundation, des del 2011, la missió de la qual és lluitar contra la ceguesa, donant suport i duent a terme investigacions en malalties de la retina que avui no tenen tractament. A més, és professor associat al John A. Moran Eye Center de la Utah Health University (Utah, Estats Units) des de febrer de 2023 i director de l’AMD Disease Area a Perceive Biotherapeutics (Califòrnia, Estats Units), des del setembre de 2022.

Les àrees d’investigació de major interès són la fisiopatologia, la imatge multimodal, els biomarcadors, el disseny d’assajos clínics i les teràpies emergents per a totes les formes de la degeneració macular associada a l’edat (DMAE), amb un interès específic tant en la forma atròfica com en la forma intermèdia, així com en les distròfies de la retina, la medicina regenerativa, les cèl·lules mare, el microbioma i la teràpia gènica.

Durant els últims 20 anys ha estat investigador principal en la majoria dels assajos clínics internacionals multicèntrics per al tractament de qualsevol forma de DMAE i ha dut a terme assajos clínics de fase I-IV i assajos clínics que ha impulsat ell mateix. Actualment porta a terme diversos assajos per a DMAE exsudativa, DMAE intermèdia, DMAE atròfica, malaltia de Stargardt i retinosi pigmentària (RP).

El Prof. Jordi Monés ha estat un pioner en el desenvolupament de teràpies emergents per a la DMAE atròfica. El 2005 va tenir la visió d’animar a l’empresa biotecnològica nord-americana Ophtohotech que combinés un fàrmac destinat a la DMAE exsudativa amb el tractament anti-VEGF perquè s’utilitzés en pacients amb DMAE atròfica. Això va portar a la realització d’un assaig de fase I i, a l’Institut de la Màcula, CM Teknon, es va administrar per primera vegada teràpia anti-complement intravitri en pacients humans. Aquesta va ser la base del fàrmac anomenat actualment Avacincaptad Pegol, que ha mostrat resultats significatius en la prevenció de la progressió de l’atròfica geogràfica i la pèrdua visual, i representa un dels avanços més importants de la darrera dècada.

Durant els últims 20 anys, ha publicat extensament i ha estudiat la caracterització de la dinàmica, l’origen i el pronòstic dels múltiples fenotips diferents de la malaltia i ha participat en nombrosos assajos clínics, així com en l’assessorament científic internacional de projectes d’investigació sobre DMAE atròfica (Roche, Iveric, Annexon, CellCure, Lineage) amb menció especial a l’assessorament científic en el desenvolupament del primer fàrmac aprovat per a la DMAE atròfica, el Pegcetacoplan (Syfovre, Apellis).

També està involucrat activament en el camp de la teràpia regenerativa amb cèl·lules mare. Ha treballat en la teràpia regenerativa amb cèl·lules mare en un model animal gran i ha creat un model de miniporc amb atròfia ben definida que imita l’atròfia geogràfica en humans i avalua la seguretat de la implantació de cèl·lules iPSC derivades del RPE humà.

També va contribuir a la nova formulació de cèl·lules progenitores de la retina utilitzades per ReNeuron en l’assaig clínic en fase II en humans i va participar en l’assaig clínic d’extensió de fase II de ReNeuron, implantant cèl·lules progenitores retinals embrionàries en un pacient amb retinosi pigmentària, per primera vegada a Europa.

Recentment, el Prof. Jordi Monés va descobrir i descriure casos de restauració/regeneració retinal en pacients amb atròfia geogràfica després de la implantació subretinal de cèl·lules mare embrionàries derivades de RPE (Lineage Cell Therapeutics).

Actualment, com a director de l’Àrea de DMAE a Perceive Biotherapeutics i com Professor Associat a la Universitat de Utah Health, contribueix activament al desenvolupament d’una teràpia gènica per a la DMAE atròfica i intermèdia.
Així mateix, en aquests moments, com a investigador principal a l’Institut de la Màcula, porta a terme un assaig clínic en fase 3 mitjançant teràpia gènica i injecció única per al tractament de la DMAE atròfica, que està actualment en fase de reclutament de pacients.

És membre de diversos grups d’investigació, com el CAM Study Group, i assessor científic i membre d’Steering Committees de diversos assajos clínics de la indústria farmacèutica i d’altres empreses biotecnològiques diferents a les esmentades anteriorment, com Novartis, Kodiak, Bayer, Genentech, Allegro, EyeBio i Notalvision. A més ha participat com a investigador principal en quatre projectes importants finançats pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea: els consorcis EYERISK, LITE, PRO4VIP i ADVANCECAT.

Ha publicat més d’un centenar d’articles en revistes científiques i llibres especialitzats i ha impartit més de 500 presentacions, conferències o xerrades en congressos i reunions internacionals. És membre de 12 societats científiques. El Prof. Jordi Monés és membre de les 4 societats més importants de retina: Macula Society, Retina Society, Club Jules Gonin i American Society of Retina Specialists.

Segons expertscape.com, que classifica objectivament persones i institucions per l’experiència en més de 29.000 assumptes biomèdics, el Dr. Jordi Monés ocupa el primer lloc tant en DMAE atròfica com en DMAE exsudativa a Espanya des del 2013 fins ara, i el lloc 26 i 25 a nivell global.

Subscriu-te al nostre newsletter digital

Ens comprometem a enviar-vos només informació rellevant i no compartir el vostre contacte. 

Desplaça cap amunt