PATOLOGIES I TRACTAMENTS

Paràlisi facial

Paralisi facial

La paràlisi facial és una disfunció temporal o permanent del nervi facial que afecta uns 20 de cada 100.000 habitants a Espanya cada any. El nervi facial és l’encarregat d’innervar la musculatura facial, per la qual cosa si es paralitza, es perd el to muscular del rostre.

Aquesta disfunció es manifesta tant estèticament com funcionalment, i suposa una repercussió enorme en la vida del pacient.

Causes de la paràlisi facial

Hi ha nombroses classes de paràlisis facials, i la paràlisi de Bell o idiopàtica, la causa de la qual és desconeguda, és la més freqüent, ja que representa el 50 % del total. Típicament, és unilateral i en la majoria de casos es resol espontàniament en un termini de sis mesos.

S’han proposat nombrosos agents causals com a responsables d’aquest quadre, entre els quals el virus de l’herpes, encara que no s’ha demostrat.

Sí que s’ha demostrat, en canvi, que el tractament precoç d’aquestes paràlisis amb corticoides orals incrementa les probabilitats d’experimentar una recuperació completa.

Altres patologies que donen lloc a una paràlisi facial són certes malalties infeccioses, tumorals o neurològiques. En aquests casos és primordial tractar el procés causal.

Símptomes

Quan la musculatura facial perd el to normal, el múscul orbicular de la parpella superior perd la capacitat de contreure’s i, per tant, de tancar els ulls adequadament. A més, la parpella inferior també pot descendir a causa de la falta de to muscular; això es denomina ectropi. La incapacitat de tancar l’ull completament es denomina lagoftàlmia, i es tradueix en un problema d’exposició de la superfície ocular. Una còrnia exposada és una font de problemes assegurada; les úlceres cornials poden arribar a amenaçar la visió de l’ull afectat.

Dr. José Nieto,

M.D.

Número de Col·legiat COMB: 38.579

Metge Oftalmòleg. Especialista en Cirurgia Plàstica Ocular

Si t’ha interessat ho pots compartir aquí:

Última modificació: 26/07/2023
Desplaça cap amunt