Notícies > Fàrmacs contra la DMAE atròfica: estat de la qüestió

Fàrmacs contra la DMAE atròfica: estat de la qüestió

L’agència nord-americana del medicament, l’FDA, té aprovats fa mesos els primers fàrmacs per al tractament de l’atròfia geogràfica, la fase avançada de la DMAE atròfica. En ser una patologia que fins al moment en què es van aprovar aquests medicaments no tenia cap tractament, Syfovre i Izervay obren una porta que durant molts anys havia estat tancada. L’Institut de la Màcula ha format part dels centres internacionals que han contribuït al desenvolupament d’aquests fàrmacs i coneix de prop els avantatges que poden suposar en alguns dels pacients, l’evolució dels quals s’ha de conèixer i seguir de manera minuciosa.Tot i que per aquestes dates esperàvem tenir ja la llum verda de l’Agència Europea de Medicaments, l’EMA, per utilitzar-los a Europa, el Comitè de Medicaments per a Ús Humà, l’òrgan de l’Agència que decideix l’aprovació dels fàrmacs, està bloquejant l’autorització del Syfovre. Aquesta situació no és definitiva, ja que la farmacèutica responsable del medicament n’ha demanat la revisió.

Des de l’Institut de la Màcula seguim de prop les evolucions del nou fàrmac, aplicat ja fa mesos de manera extensiva als Estats Units, i som conscients que és d’importància extrema conèixer amb precisió les característiques particulars de cada pacient. Esdevé més important que mai l’anàlisi de cada cas i la indicació adequada, ja que des de les conclusions mateixes dels assaigs clínics sabem que per a alguns pacients el tractament no estarà indicat. De la mateixa manera, estem convençuts que, actuant de forma ràpida, en els pacients adequats es podria alentir la progressió de la malaltia.A l’Institut de la Màcula, on coneixem molt bé els múltiples subtipus i els pronòstics de la patologia, som molt conscients que alguns pacients necessiten el tractament al més aviat possible i, per l’evolució de la patologia, no poden esperar la resolució definitiva de l’EMA. Per això estudiem opcions alternatives per posar-los el nou fàrmac a disposició.
Parasol, un assaig clínic avantguardista a l’Institut de la Màcula

La teràpia gènica, en què tractem de revertir determinades patologies substituint els gens danyats que provoquen aquestes malalties per una versió sana d’aquest gen, és una esperança fonamentada per superar un ventall molt ample de trastorns. A l’Institut de la Màcula prenem part en l’estudi Parasol, un assaig clínic amb teràpia gènica amb una injecció única per aturar la progressió de l’atròfia geogràfica. L’objectiu principal d’aquest estudi és avaluar els canvis en el creixement de la lesió del fons d’ull. Com a objectius secundaris s’avaluaran també canvis en la funció visual i en la retina, així com en la qualitat de vida.

Els resultats obtinguts en pacients en fases prèvies han mostrat resultats molt esperançadors. En aquests moments estem en fase d’avaluar pacients que puguin acomplir tots els criteris demanats per l’assaig clínic des dels Estats Units, per intentar fer el màxim per poder donar als nostres pacients la possibilitat d’entrar a l’assaig i rebre el tractament. 

Si esteu interessats en els assaigs clínics que du a terme l’Institut de la Màculacontacteu amb nosaltres.

Si t’ha interessat ho pots compartir aquí:

Desplaça cap amunt